Śniadanie powinno być głównym posiłkiem, na kolację jedynie przekąska ZDROWIE I STYL ŻYCIA - Miejski serwis informacyjny: Sulęcin, Krzeszyce, Lubniewice, Słońsk, Torzym
Belka
Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018   imieniny: Sabina, Sobiesław, Bernard
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Śniadanie powinno być głównym posiłkiem, na kolację jedynie przekąska

Data publikacji: 2017-08-25, Data modyfikacji: 2017-08-25
A A AWydrukDrukuj  
 
Śniadanie powinno być głównym posiłkiem, na kolację jedynie przekąska

W porze lunchu powinien być spożywany tylko lekki posiłek, na kolację można coś przekąsić, a najlepiej byłoby z niej w ogóle zrezygnować. Niekorzystne jest unikanie śniadań.

Wskazują na to badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „Journal of Nutrition". Przeprowadzono je na grupie 50 tys. dorosłych członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, których zwyczaje żywieniowe obserwowano przez siedem lat.

Główna autorka badań, prof. Marie-Pierre St-Onge z Columbia University’s College of Physicians and Surgeons w wypowiedzi dla „New York Times" twierdzi, że zawsze przekonywała, by pierwszy posiłek spożywać wcześnie rano i powstrzymywać się od jedzenia przed pójściem spać.

Z jej obserwacji wynika, że otyłością najmniej zagrożone są osoby, których głównym posiłkiem było śniadanie i jadły jedynie raz lub dwa razy dziennie. Szczupli byli głównie ci, którzy kończyli jedzenie czegokolwiek wczesnym popołudniem, a potem pościli przez 18-19 godzin do kolejnego obfitego śniadania.

Większy ryzyko otyłości jest u tych osób, które nie jedzą śniadania, tymczasem podejrzewa się, że w USA tak postępuje od 20 do 30 proc. ludzi dorosłych.

Jedna z autorek badania dr Hana Kahleova z Loma Linda University School of Public Health w Kalifornii tłumaczy, że organizm człowieka preferuje obfite posiłki przedzielane postem. „Jesteśmy stworzeni do tego, żeby na zmianę ucztować i pościć" - podkreśla specjalistka.

Prof. Satchidananda Panda z Salk Institute for Biological Studies w San Diego tłumaczy, że w naszym organizmie insulina najsilniej wydzielana jest rano. Dzięki temu cukier po śniadaniu jest szybciej magazynowany w komórkach, a wolniej wieczorem po zjedzeniu tak samo obfitej kolacji. Z tego powodu pora dnia, w której spożywamy posiłki, jest równie ważna, jak ich zawartość kaloryczna.

Mark P. Mattson z National Institute on Aging twierdzi, że potwierdzają to dwudziestoletnie eksperymenty na zwierzętach, w których porównywano te ze stałym dostępem do jedzenia, z tymi, które między posiłkami miały dłuższe przerwy. Zwierzęta, które pościły w ciągu doby żyły dłużej, a ich mózg mimo starzenia się był w lepszym stanie.

„Wniosek jest taki, że śniadanie należy jeść jak król, lunch jak książę, a kolację jak biedak" - doradza dr Kahleova. (PAP)

PAP, Źródło artykułu: PAP, Autor zdjęć: Fotolia
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    sulęciński

    Powiat sulęciński - powiat z siedzibą w Sulęcinie, w województwie lubuskim. Został utworzony w wyniku reformy administracyjnej przeprowadzonej w 1999 roku. Powiat obejmuje gminy: Lubniewice, Sulęcin, Torzym Krzeszyce, Słońsk i miasta: Lubniewice, Sulęcin, Torzym. Mieszka tu 35 tys. mieszkańców, co oznacza, że powiat ten jest najsłabiej zaludniony wśród tych w województwie.

    Magnesem na turystów jest unikatowy w skali europejskiej Park Narodowy „Ujście Warty”. Można tu spotkać 250 gatunków ptactwa pośród licznych starorzeczy, kanałów i bagien. W celach rekreacyjnych można udać się także nad jeziora. Miłośnicy aktywnego wypoczynku mogą wsiąść na rower i podróżować oznakowanymi trasami liczącymi ponad 300 kilometrów długości.   

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola